Обявените тази вечер резултати след преброяването на близо 100 процента

...
 Обявените тази вечер резултати след преброяването на близо 100 процента
Коментари Харесай

След изборите: Австрия завива надясно

 Обявените довечера резултати след преброяването на близо 100 % от гласовете на гласоподавателите, дали своя избор на парламентарните избори в Австрия, се отличават от първите планирани резултати. Въпреки това ясно се обрисува политическият подтик вдясно, предава Българска телеграфна агенция. 

Големите спечелили след днешния избирателен ден са Австрийската национална партия и Австрийската партия на свободата, постигнали доста възстановяване на изборния резултат спрямо предишните парламентарни избори през 2013 година. Политическите наблюдаващи са единомислещи, че решаващата роля са изиграли тематиките за мигрантите и за сигурността в предизборната акция на партиите. 
Австрийската национална партия отпред със Себастиан Курц се подрежда безапелационно преди всичко с 31,7 % от гласовете, което е повече със 7,7 % спрямо изборите през 2013 година. Второто място заема Австрийската социалдемократическа партия, която завоюва 26,9 % и повтаря резултата от предишните избори. На трето място остава Австрийската партия на свободата с 26 %, което е с 5,5 % повече спрямо 2013 година

Партия НЕОС получава 5,1 % от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от предишните избори, Листа Петер Пилц, нова групировка, отделила се от Партията на зелените единствено преди няколко месеца, печели 4,3 % от гласовете на гласоподавателите и е нова парламентарна секта.

Голямата изненада на тазгодишните избори е загубата на Партията на зелените, която получи 3,9 % и не съумя да прескочи четирипроцентната преграда. Поради изключително огромния брой изборни карти, чието броене ще трае до четвъртък, към момента не е ясно дали Зелените въпреки всичко ще влязат в Народното събрание и по какъв начин ще се разпределят окончателните изборни проценти.

В бъдещия парламент 183-те депутатски места най-вероятно ще се разпределят както следва: Австрийска национална партия - 62, Австрийска социалдемократическа партия - 53, Австрийска партия на свободата - 50, НЕОС - 10, Листа Петер Пилц - 8 мандата.

В първи изказвания по малкия екран спечелилият на изборите Себастиан Курц заявява, че ще работи за положителното бъдеще на Австрия и ще договаря с всички вероятни съдружни сътрудници за основаване на устойчиво държавно управление дружно с сътрудници, които могат да подсигуряват мечтаната смяна.

Както планува политологът Петер Филцмайер, откакто ръководещата коалиция на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската национална партия се разпадна прибързано, " разумно е на власт да пристигна нещо ново " и допуска като като най-вероятен вид обединението Австрийска национална партия/ Австрийска партия на свободата, които управляваха и в интервала 2000 - 2005 година. Възможна е и обединението Австрийска социалдемократическа партия/ Австрийска партия на свободата. Тристранна коалиция, включваща една от трите огромни и две от дребните партии - НЕОС, Зелени или Листа Пeтeр Пилц е много невероятна, защото не е разумно две огромни партии да се откажат от ръководството, а и не е обезпечено нужното болшинство.

Според политическите наблюдаващи тук спечелилият на изборите Себастиан Курц ще се опита в рекордно къс период да сформира държавно управление - желанието му съгласно осведомени е до 26 октомври, когато е националният празник на Австрия, да завърши кардинално договарянията с Австрийската партия на свободата за нова коалиция, да бъдат избрани огромните планове за идващия интервал на ръководство, както и предпочитаните планове за всяка от двете партии. След това специалисти ще разработят в подробност съдружния пакт. Освен това се счита за несъмнено, че Австрийската национална партия е подготвена да повери на съдружния сътрудник значими постове в ръководството, разяснява заместник-главната редакторка на " Курир " Даниела Китнер.

Предвид разпределението на мандатите в бъдещия парламент е допустима и коалиция на социалдемократи и националисти. Не са малко последователите на тази коалиция, което се обуславя основно с насъбрания яд против Себастиан Курц, поставил завършек на държавното управление и нежеланието на огромна част от социалдемократите да отидат в съпротива, както разгласи желанието си при положение на загуба партийният началник Кристиан Керн.От друга страна съществува ясна идеологическа опозиция против Австрийската партия на свободата. Освен това социалдемократите би трябвало да преодолеят още едно огромно затруднение, в случай че се решат на коалиция: към момента е в действие решението против коалиция с Партията на свободата, признато на партиен конгрес. За да бъде отстранена тази спънка, ще би трябвало да се свика конгрес или да се направи допитване до партийните членове.

Каквато и да е обединението, тя би трябвало да сформира своята стратегия за ръководство на Австрия. И тук, декларира политологът Филцмайер, съвсем всяка партия дава обещание огромни данъчни облекчения, които от ще бъдат причина за откриване на доста нови работни места и основаване на стопански тласъци. Така че съгласно обещанията скоро животът на австрийците ще се усъвършенства. Но опитът демонстрира, че по предписание на предизборните обещания не трябва да се има вяра сляпо и занапред е ясно, че никоя от партиите няма да извърши напълно предизборната си стратегия, защото ще би трябвало да направи взаимни отстъпки в името на съдружния мир. 
 
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР